Bunyols de Quaresma

Ingredients

  • 500 grs. de farina de força.
  • 50 grs. de sucre.
  • 25 grs. de llevat fresc.
  • 4 ous
  • 75 grs. de mantega estovada (millor que estigui semi-líquida)
  • 100 ml. de llet.
  • ratlladura de la pell d'una llimona (ben fina)
  • un pessic de canyella en pols
  • 1g de sal
  • 2g de matafaluga mòlta
  • 1 litre d'oli per fregir els bunyols

Elaboració

-Amb la llet a uns 20º o 25ºC, desfer-hi el llevat fresc.

-Pasteu tots els ingredients junts durant uns 15 minuts. Veureu que la massa està ben treballada quan sigui elàstica; agafeu-ne una porció, si estirant-la es trenca fàcilment vol dir que li falta seguir amassant.
-Poseu aquesta massa a fermentar dintre d'un bol tapada amb film de plàstic durant més de tres hores (el temps depèn de la temperatura ambient; si fa molta calor amb menys de dues hores n'hi ha prou, i si fa molt fred, se'n necessitarà més).
-Quan la massa hagi triplicat el seu volum, amb el marbre i les mans untades d'oli, anirem fent tires llargues que tallarem en porcions per fer-ne boletes de la mida d'una nou petita i les posarem en una safata també untada d'oli, una mica separades entre si, perquè reposin una estona i tornin a crèixer.
-Al moment de fregir, les anirem agafant una per una amb els dits untats d'oli, apretant al mig per tal de fer-hi un forat.
-La paella ha de ser fonda, l'oli molt abundant i calent, però no excessivament ja que si el foc és massa viu, se'ns enfosquiran i cremaran amb facilitat de la superfície sense haver donat temps a coure l'interior.
-Un cop cuits els bunyols, els depositarem durant uns minuts en una safata coberta de paper absorbent.
En aquest punt en podem congelar una part i anar-los traient a mida que els vulguem consumir. Així sempre els tindrem com fets del dia.
Ara...el toc final!
Els podem ruixar amb un fil d'anís i ensucrar en calent, però la realitat és que així només son bons just acabats de fer. A mi personalment m'agraden més banyats amb un xarop...
Posarem al foc una olleta amb 1/4 litre d'aigua i 1/4 kg. de sucre, quan arrenqui el bull l'apartarem del foc, afegirem un bon raig d'anís i deixarem refredar. Ja disposem d'un xarop on banyar-hi els bunyols…
Després de ben banyats i escorreguts, ensucrar-los.
Amb aquests ingredients surten uns 70 bunyols, aproximadament.

Notes

Sigueu curosos en aquests punts:

-La farina ha de ser de força.
-El llevat ha de ser fresc, d'aquest que diuen de forner.
-la massa ha d'estar ben treballada; ha de ser elàstica.
-tapeu bé la massa mentre fermenta, no li convé l'aire.
-No us precipiteu, doneu el temps necessari perquè la massa llevi.
-Una altra cosa a tindre en compte és que després de fermentada, la massa, ha de ser manipulada amb el marbre i els dits untats d'oli, mai amb les mans enfarinades, ja que després, al fregir els bunyols, aquella farina es cremaria i els ennegriria molt.
-No empreu una paella molt gran, és millor que sigui alta però de diàmetre mitjà per poder controlar que no se'ns cremi cap bunyol.
-No banyeu els bunyols amb el xarop calent; us quedarien massa amarats.


Recepta de cuina de Bunyols de Quaresma
Mmmm!!!...que deliciosos!
per Alícia Ribot i Sabaté
Recepta de cuina de Bunyols de Quaresma
En plena elaboració bunyolera
per Alícia Ribot i Sabaté
Recepta de cuina de Bunyols de Quaresma
Ben banyats, escorreguts i ensucrats.
per Alícia Ribot i Sabaté
Recepta de cuina de Bunyols de Quaresma
A punt per menjar
per Alícia Ribot i Sabaté

Etiquetes:           Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

18063 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

14 comentaris:

Núria Olto diu:
Mmm...quina bona pinta. Un dia d'aquests m'atreviré a fer-ne, ja que fa respecte.
Alícia Ribot i Sabaté diu:
Hola Núria, jo t´animo a fer-los perquè seguint la recepta pas per pas, tens l´èxit assegurat. I no t´oblidis de banyar-los amb el xarop, és el secretet perquè siguin amorosos. Ja ens diràs com t´han quedat.
Una abraçada.
Alícia Ribot i Sabaté diu:
Amb el nom de Bunyols de Quaresma també es fan els Bunyols de Vent i al final ja no sé ben bé si els de la meva recepta són els típics de Quaresma o fóra més apropiat dir-los Bunyols de l´Empordà.
Si algú de vosaltres domina el tema "bunyoler", ja ens farà l´aclaració. Gràcies!
Quim Lleonart diu:
Amiga Alicia, si no tenim farina de força, sempre podem agafar farina normal, hi afegim un polsim de sal, i ja tindrem la farina de força. Quim Lleonart.
Alícia Ribot i Sabaté diu:
Hola Quim, no sabia que hi ha aquest truc per quan només es disposa de farina normal, jo sempre els he fet amb farina de força perquè, al ser més rica en gluten, la massa desenvolupa millor.
Gràcies!
Àngels Fernández Guillén diu:
Jo crec que els teus són els veritables bunyols de quaresma. Els de vent són menys consistents.
Aquests els penso provar.
Una abraçada¿
Alícia Ribot i Sabaté diu:
Hola Àngels, em sentiré molt satisfeta de que una bona cuinera com tu, ho demostren les teves receptes, elabori la meva recepta de bunyols. Jo els faig tot l´any perquè són una autèntica delícia. Ja ens explicaràs el resultat, estic convençuda que et sortiràn boníssims.
Una abraçada
Joan. R. Carbonell diu:
HOLA ALICIA, M'AGRADA MOLT TOTA LA EXPLICACIÓ QUE FAS, AIXÍ HAURIEN DE SER TOTES BEN DETALLADES.
UNA ABRAÇADA
Joan. R. Carbonell diu:
Els bunyols de vent, son fets amb la pasta choux i son aquells que al fregir-los es tomben sols.
Es poden omplir de crema pastissera, com podras veure a les meves receptes.
Alícia Ribot i Sabaté diu:
Hola Joan, celebro que t´agradi la meva forma detallada d´explicar les receptes; van dirigides a un sector ampli de "xefs" i no tots tenen experiència, n´hi ha que just comencen, com les meves filles, és per aquest motiu que prefereixo no obviar cap pas.
Conec la pasta choux, és la de fer lioneses, a casa ens agrada molt. Efectivament, si la massa dels bunyols de vent està ben treballada, es divertit veure com al fregir-los es tomben sols.
Una abraçada
Josep Llausàs Oliver diu:
Vaig fer aquests bunyols tal com dius i varen ser tot un èxit, però van volar molt ràpid. Ara voldria fer el mateix però amb 1,5 kg de farina, la resta d'ingredients els he de calcular tots X3? Agafant d'exemple la teua recepta de 500grs?
Gràcies!
Alícia Ribot i Sabaté diu:
Hola Josep, disculpa el retard en respondre; fins avui no havia vist la teva pregunta. Sí, pots multiplicar per tres tots els ingredients, malgrat tot, jo mai faig aquesta fòrmula amb més d'1kg de farina perquè se'm fa molt pesat treballar una massa tant voluminosa. Si pastes a mà, necessitaràs fer molt d'esforç i, si ho fas amb una amassadora elèctrica, a no ser que sigui de professional, se't pot cremar el motor. Jo amb la Kenwood de 700W puc amassar el volum corresponent a 1 kg de farina.
Miquel casaramona massana diu:
una recepta de 10, segurament els he fregit massa i a l'endemà, estaven un pel eixuts, crec que amb un millor control de la cocció i l'almívar guanyaran força, moltes gràcies
Quim Lleonart diu:
Amic Miquel, de totes maneres, quan fessis bunyols, sempre es millor menjar-tels recent fets, i si a l'endemà en vols menjar, els fregeixes al moment, doncs d'un dia per l'altre, acostumen a ser com si mengessis un xiclet.

Afegir comentari
 


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: